<< Nyitóoldal

Nézd meg Te is a múltat élőben! Merülj velünk a Kőbányában!
Aktuális időpontok:
2024. június 17. hétfő 17:30 

 
Budapest X. kerületében, egészen pontosan a Bánya utca 37. szám alatt egy különleges, rejtélyes, labirintus jellegű közel 35 km-es alagútrendszer húzódik nagyjából 220 ezer m2 alapterületen. Ezt a város alatti részt az egykori kőbányából alakították ki melynek egy része merülhető!
 
Rendkívüli körülmények között, most elmerülhetünk a múlt egy részébe!

Történeti háttér:
A hely történelmi szereplőként először 1244-ben bukkan fel, mikor is IV Béla adománylevelében (bányajog) került feltüntetésre Kewer (Kőér) néven. Később a tatárjárás idején, felismerve a városok védhetetlenségét, várakat és védműveket építettek, amelyekhez a követ, innen termelték ki. A bányában mészkő található, amely még a földtörténeti középkorban (miocén) jött létre, mikor is a Kárpát medence jelentős részét tenger borította. Ez az üledékes mészkő könnyen vágható, faragható, kellően szilárd és fagyálló, ezért a város legfontosabb építőköve lett. Az innen kitermelt kőből készült pl. a Lánchíd két pillére (pilonja), az Alagút homlokfala, a Margit híd kő elemei, A Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, a Magyar Állami Operaház és még hosszasan sorolhatnánk nevezetes budapesti épületeinket.
A kibányászott, több millió köbméternyi mészkő helyén jött létre, ez a pincerendszer. 1890-ben rendeletben tiltották be a bányászatot, mivel a kitermelés elég kezdetlegesen, szervezetlenül zajlott, veszélyessé vált, továbbá a mészkő elveszítette jelentőségét az építõiparban. Ami megmaradt az Magyarország egyik legnagyobb alagútrendszere, amely mélységét tekintve 10-15 méterrel, de helyenként akár 40 méterrel található a felszín alatt. Az 1854 indult útjára az első sörfőzde Magyarországon, amely egyben az első sörgyár is lett. Ma, mint Dreher Sörgyárak Zrt ismert. Eleinte a pincerendszert érlelésre használták, mivel kellően hűvös volt. Ez időtájt találták fel a mélyfúrású kutat, és mivel, a sziklák alatt kiváló minõségű víz volt, onnan nyerték ki a sörfőzéshez szükséges vizet. Végül, amikor befejezték a szivattyúzást a jó minõségű talajvíz megemelkedett, elöntve ezzel jelentős területeket.
Merülések
Ma ezen víz alatti részek egy része merülhető. Igen látványos nagy kiterjedésű termek, lépcsőházak és folyosók övezik. Számtalan, a régmúltból otthagyott tárgyak, eszközök színesítik a víz alatti teret. Olyan itt merülni, mintha lebegve járhatnánk be egy-egy gyártelep részeit. A víz hőmérséklete télen-nyáron 12°C. Van olyan része, amelyhez nem szükséges barlangi végzettség, ezért az a rész, szinte mindenki számára elérhető. Az átlag merülés időtartama 45 perc. A bánya átlag mélysége 15-17 méter. Haladó végzettséggel elérhetõ az ezen a részen lévő legmélyebb pont is, ami 29 méter.
A merülés díja: 18 000 Ft/fő/alkalom

A díj a következõket tartalmazza:
 • Merülés előtti eligazítás, felkészítés
 • Merülésvezetés
Feltételek:
 • Igazolhatóan, legalább kezdő búvárvégzettség (Park kút)
 • Minimum 3 fő búvár
 • Előzetes jelentkezés e-mailen
Egyéb felmerülõ költségek
 • Búvárfelszerelés bérlés
 • Dupla palack levegővel töltve: 8000 Ft
 • Mono palack levegővel töltve: 5500 Ft
 • Szárazruha bérlés (nem feltétel, de a víz 12 fokos!)
 • Lámpa bérlés
 • 1-2 fő esetén 8000 Ft/fő felár!
 
Tarts velünk és engedd, hogy a múlt megelevenedjen elötted is!
Bővebb információkért, fordulj hozzánk az alábbi elérhetőségeinken!


DIVING Island Búvárközpont
mobil: +36309774076
e-mail: info@divingisland.hu
 
Érdekelne a dolog
Név:
eMail:
Telefon:
Ellenörző szöveg:
 
A feliratkozáshoz el kell fogadnod a két fentebbi feltételt!