Gyermekbúvár foglalkozás 10.31.
Vidra búvártábor, Malom-tó 2021.
Vidra búvártábor 2021. júniustól!
Gyermek tanfolyam 10.27.
Próbamerülés 10.22.
Kid diver 10.27.
Fundamentals 10.24.
Szárazruhás képzés 10.30.
Gyakorló merülés 10.30.
Haladó Nitrox 10.26.
Junior OWD 10.28.
Kezdő búvár 10.28.
Equipment Specialist 10.24.
Haladó búvár 10.22.
Merülésvezető tanfolyam 10.30.
Nitrox tanfolyam 10.25.
Mentőbúvár tanfolyam 10.28.
Búvárfelszerelések szervizelése egész évben!
Aktuális búvár foglalkozásaink és tanfolyamaink!
AQUA MED- Búvárbiztosítás egész évben!
Tanácsok tanfolyamokhoz!


Dorogi merülések hétvégenként!
Tata, Fényes Forrás télen-nyáron!
Budapest, Malom-tó télen-nyáron!
Mexikó 2021 február
Malajzia 2021. január
Molnár János Barlang télen-nyáron
Merülések a Kőbányában!

adria<< Nyitóoldal

 

Hunor és Huszár - Búvárinfó 2012
Az ötödik elem a fehér fény - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ben
Búvárok a betonon - Szabó Brigitta - Megjelent a Népszabadgág-ban
LED - Light Emitting Diode - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ban
Jordánia búvárszemmel! - Sopronyi Richárd - Megjelent a Búvárinfóban

JORDÁNIA BÚVÁRSZEMMEL!

Egy csütörtöki nap, késö este indult a charter gép Jordánia tengerparti váro-sába, Aqabába. Nagy várakozással néztünk az elkövetkezendö egy hét elébe, amelyet pihenéssel, merülésekkel akartunk eltölteni. Az út elött rengeteg információt gyüjtöttünk be, Aqabát megjárt ismerösöktöl, internetröl, útikönyvekböl. Már elöre tudtuk, hogy kb. 6 búvárbázis van, taxival érdemes utazni, enni szinte bárhol lehet és csapvizet csak székrekedés esetén ajánlatos inni.

A repülöút során szinte minden olyan dologgal találkoztunk, ami sajnos a charter járatok velejárója. A hajnali órákban érkeztünk meg, kellemes meleg szél fogadott bennünket a repülöböl kiszállva, mely azonnal feledtette velünk a kellemetlenségeket. Hamarosan elfoglaltuk a szállodai szobánkat, majd lepihentünk. A délelötti órákban volt az utazási iroda tájékoztatója, amely számunkra hasznos információval nem szolgált. Mind összesen 1 búvárbázist említettek, a ROYAL DIVING CENTER-t (amely egyébként szép és rendezett tengerparti bázis, bár túl sokan vannak), ahol idézem: „lehet pipát, szemüveget és talpat bérelni”. Kérdésemre, hogy egyéb merülési lehetöség (légzökészülékkel) van-e, csak annyi választ kaptam: „Fogalmam sincs, érdeklödj a bázison!”. Köszi Nóri a felvilágosítást, még szerencse, hogy az árban benne van a telepített idegenvezetö, akitöl hasznos infót gyüjthetünk be! Nem estünk kétségbe, napközben kinéztünk a „Magyar strandra”, amelyet a külön erre a célra rendszeresített „STRAND BUSZ” feliratú jármüvel közelítettünk meg. A strandon eltöltött pihenönk után késö délután már nem bírtuk tovább, elindultunk felfedezöbe! Találtunk másik tengerparton levö bázist is az AQUAMARINA DIVING CENTER-t, ahonnan hajós merüléseket lehet végrehajtani, már ha éppen ráérnek, kedvük van és van elég merülö (legalább 8 fö). Ekkor még nem tudtuk, hogy ugyan oda visznek, mint ha partról merülnénk. A többiek bent a városban találhatóak, általában lakóházak alsó szintjén, de a tengerpart közelében. Egyik benti helyen a SEASTAR WATERSPORT bázisáról „busszal” visznek ki merülni, de a szerkezet nem gyözött meg bennünket, hogy valóban kibírja az oda és visszavezetö – úgy 15 perces – utat.

Végül rátaláltunk arra a bázisra, amelyiknél az 1 hetünket eltöltöttük, ez pedig a RED SEA DIVE CENTRE. A teljesség kedvéért megemlítem még a maradék két bázis nevét is: ARAB DIVERS, AQABA INTERNA-TIONAL DIVE CENTER.
Amikor beléptünk egy fiatalember (Amar ejtsd: Ámör) fogadott bennünket barátságosan. Majd azonnal felhívta a bázis vezetöjét Mohammed Momany-t, akivel telefonon megbeszéltünk, hogy másnap találkozunk itt. Reggel alig vártuk a találkozót, azt mondják az elsö benyomás meghatározó és befolyásolja a késöbbi döntésünket. Ez tökéletesen így volt ebben az esetben is, ezért maradtunk itt. Szinte kizárólag itt éreztünk családias hangulatot, amelyröl a belsö légkör is tanúskodott. Itt nem azzal találtuk magunkat szembe, hogy belecsöppentünk egy gépezetbe, ahol csak ezeket a kérdéseket ismerik: Hányan vannak? – Kinek nincs felszerelése? – Mennyit akarnak merülni összesen?…stb.

Amikor beléptünk egy sugárzó tekintetü, életvidám emberrel álltunk szemben, aki öszinte barátsággal fogadott bennünket. Több mint 1 órát beszélgettünk vele és nagyon sok mindent tudtunk meg róla, róluk. Többek között, hogy a Jordán Király hadseregében szolgált, mint búvár közel 25 éven át, illetve, hogy a búvárbázisok vezetöinek jó részét ö tanította saját PADI búvárbázisán, egyébként CMAS 3?-os búvároktató is. Fia a 24 éves Abdullah M. Al-Momany segít neki, aki a Jordán egyetemen is dolgozik és szintén búvároktató. Két merülésvezetöje, az örökmozgó leülni képtelen, végtelenül kedves Ahmed és Hasan, aki arab tánctudásáról híres és mindig mosolyog. Ők foglalkoztak velünk egész héten, nagyon barátságos csapat. Náluk lehetöség nyílik normális busszal parti merülésre és a kényelmes hajós merülésre egyaránt.

 

És most a lényeg, a merülések! Jordániának 26 km-es partszakasza van, amely az izraeli határtól a szaudi határig tart. Kezdödik a királyi rezidenciával, mely közel akkora, mint az azt követö szállodasor tengerpartja együttvéve, aztán a szabad strandok, hajókikötök, egy szakasz védett part a hajóktól és a búvároktól, amely az egyetem fennhatósága alatt áll, és végül az utolsó szakaszon vannak a merülöhelyek. Mint említettem a búvárbázisok a városban vannak, így a merülöhelyeket hajóval vagy bázisbusszal lehet megközelíteni. Én az utóbbit javaslom, mert a hajós és a parti merülés között 2 különbség van. Az egyik, amivel megközelítem, a másik az ára. A helyszín mind a két esetben ugyanaz.

Apropó árak! A bázisok árai, ha minimálisan is, de eltérnek egymástól. Egy hajós merülés 24 $ körül mozog, a parti, azaz buszos merülések 20-27 $, függöen a merülések számától és az egyéb szolgáltatásoktól (pl. üdítö ital, gyümölcs, ebéd a merülések között). Az éjszakai merülés általában a nappali árának a duplája. A felszerelés bérlés napi díja 35 $, szintén merülésszámtól függöen. A merülöhelyek száma több mint 20, ezek közül ajánlok néhányat a teljesség igénye nélkül.

Az egyik legsürübben látogatott hely a „CEDAR PRIDE” 6000 tonnás közel 80 méter hosszú nemzetközi szállítóhajó roncsa. Ezt a Jordán Király 18 évvel ezelött 1985-ben sülyeztette el katonáival a búvárok számára. Az érdekessége, hogy két nagy korallszirtre van lefektetve úgy, hogy át lehessen úszni alatta. A hajó legmélyebb pontja 26 méteren található, a legmagasabb pontja kb.10 méteren, amit a felszínröl is látni lehet. A bal oldalára fektették a parttal párhuzamosan, nagyjából vízszintesen, így amikor megközelítjük, elöször a hajó aljával találkozunk. A roncs és környéke tele van szürke murénával, gyönyörü korallokkal és hatalmas óriáskagylókkal.

A másik közkedvelt merülöhely a JAPÁNKERT, amely változatos és színes élövilága miatt kapta ezt a nevet. 10-30 méteres mélységben rengeteg különféle kemény- és lágykorallal, hatalmas gorgóniákkal és sok gyönyörü halfajjal találkozhatunk.
Hasonlóan gazdag élövilág található a GORGONIA I-nél, amely 16 méteres mélységben egy hatalmas ember nagyságú legyezö formájú gorgóniáról kapta a nevét. A környezetében számtalan toronyszikla nyújt menedéket a halfajoknak és mindezt szebbnél szebb korall veszi körül. Megemlíteném még a „Tankot”, amely a GORGONIA II. déli részén található kb. 6 méteres mélységben. A tank közvetlen közelében a homokon kívül nem nagyon található más, bár ott találkoztunk teknössel.
Általánosan elmondható az összes merülöhelyröl, hogy az élövilága szép, változatos, igaz a nagyobb halakhoz szerencse is kell. A helyiek szerint elöfordul óriás cetcápa, delfin, pörölycápa, szürke szirtcápa, barrakuda, kisebb nagyobb ráják és még sok minden, aminek sajnos mi csak egy részével találkozhattunk.
Mi ugyan a merülés miatt mentünk Aqabába, szakítottunk idöt más irányú elfoglaltságra is. Javaslom mindenkinek, hogy a közeli nevezetességeket ne hagyja ki. A sok víz után például jól esett a sivatagi kaland, a vízmentes Wadi-rum-ban a beduinok földjén, ahol a naplemente és a csillagos ég világra szóló. Valamint a merülések között egy napos pihenönk alkalmával megnéztük Petra, az ösi város romjait. Néhány jó tanács a kirándulásokhoz: vizet mindig célszerü magunkkal vinni (mi minden túrára az egy üveg jeges ásványvízen kívül – melyet a hotelszobában lévö hütöben fagyasztottunk le –, még legalább 2 üveggel fogyasztottunk). A sivatagi túra elött nem célszerü enni, mivel a házigazdák, a beduinok igazán remek szakácsok. Valamint Petrába a javasolt túraidöpont reggel 7 és 11.30 között és/vagy délután 4-töl záróráig (mi természetesen déltöl 4-ig voltunk, amikor a lehetö legmelegebb van), így elkerülhetö a höguta.
Esténként érdemes bemenni a városba, csak úgy szórakozásképpen, sétálgatni és enni. Igazán elbüvölö a nyüzsgö éjszakai életük: a boltokból kikiabáló árusokkal és a népes, hangos vendéglátóhelyekkel.

Összefoglalva, lenyügözött bennünket az emberek kedvessége, segítökészsége, hogy szívesen adnak tanácsot, vagy igazítanak útba, hogy idegen emberek kínálnak meg kávéval, miközben a buszra várunk, vagy csak egyszerüen elbeszélgetnek velünk. Kevés biztonságosabb, barátságosabb ország létezik, mint Jordánia ahova hamarosan visszatérünk!

(Sopronyi Richárd - DIVING Island Búváriskola)

info@divingisland.hu

Búvárinfó, 2003. október