Gyermekbúvár foglalkozás 10.31.
Vidra búvártábor, Malom-tó 2021.
Vidra búvártábor 2021. júniustól!
Gyermek tanfolyam 10.27.
Próbamerülés 10.22.
Kid diver 10.27.
Fundamentals 10.24.
Szárazruhás képzés 10.30.
Gyakorló merülés 10.30.
Haladó Nitrox 10.26.
Junior OWD 10.28.
Kezdő búvár 10.28.
Equipment Specialist 10.24.
Haladó búvár 10.22.
Merülésvezető tanfolyam 10.30.
Nitrox tanfolyam 10.25.
Mentőbúvár tanfolyam 10.28.
Búvárfelszerelések szervizelése egész évben!
Aktuális búvár foglalkozásaink és tanfolyamaink!
AQUA MED- Búvárbiztosítás egész évben!
Tanácsok tanfolyamokhoz!


Dorogi merülések hétvégenként!
Tata, Fényes Forrás télen-nyáron!
Budapest, Malom-tó télen-nyáron!
Mexikó 2021 február
Malajzia 2021. január
Molnár János Barlang télen-nyáron
Merülések a Kőbányában!

adria<< Nyitóoldal

 

Hunor és Huszár - Búvárinfó 2012
Az ötödik elem a fehér fény - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ben
Búvárok a betonon - Szabó Brigitta - Megjelent a Népszabadgág-ban
LED - Light Emitting Diode - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ban
Jordánia búvárszemmel! - Sopronyi Richárd - Megjelent a Búvárinfóban

Az ötödik elem a fehér fény

A világegyetem alapvetõen öt elembõl áll - tûz, föld, fém, víz és a fa.
Elõdeink már az õskorban megtanulták, hogy a tûzet sok féle képpen hasznosíthatják.
Melegen tarthatják otthonaikat, megfõzhetik ételeiket és nem utolsó sorban segítségével fényt varázsolhatnak a sötétségbe.

A XX. század elejére jutottunk el odáig hogy tûrhetõ hatásfokú fényforrásokat tudtunk elõállítani ami még mindig inkább a barlangtûz szintjén áll, hiszen a hozzáadott energia 95%-a hõképzõdés miatt elvész.
Az izzószálas megoldásnál hatékonyabbnak bizonyultak a kis- és nagynyomású gázkisülõ lámpák.

A nagy áttörést a világító diódák jelentették (amelyeket angol nevük alapján, Light Emitting Diode, sokszor LED-nek is neveznek) melyek az elektromos energiát közvetlenül alakítják át fényenergiává. .

Évtizedeken keresztül szinte kizárólag mûszerek és háztartási berendezések jelzõlámpáiként és kijelzõiként használták, manapság azonban elterjedten használják közlekedési és más jelzõrendszereknél illetve a legújabb világítástechnikai berendezésekben. A fehér fényt elõállító LED-ek fényhasznosítása már túlszárnyalta a halogén izzólámpák fényhasznosítását.

A FA&MI amely 1991-ben alakult Olasz vállalat, mindig elõrelátó és újító szándékú volt. 1997-óta külön figyelmet szentelt egy új világítási technológia a LED kifejlesztésére megvalósítására amelynek eredményeként ma a FA&MI a búvárlámpák gyártásában nagyhatalomnak számít.

A számítógéppel tervezett modellek, alapanyaguk, kialakításuk és a zord körülmények között végzett tesztelések biztosítják a FA&MI búvárlámpák kiváló minõségét, megbízhatóságát és biztonságát.
A lámpák teste anodizált alumíniumból készült amely nagymértékben ellenáll a korróziónak míg az elülsõ üvege temperált optikai kristály típustól függõen 4 vagy 6 mm vastagsággal. A tömítettséget kék Viton 70SH o-gyûrûk biztosítják amelynek köszönhetõen a lámpák vízhatlansága 200 méteres mélységig garantált. A ki és bekapcsolást elektromágneses kapcsoló biztosítja kiküszöbölve ezáltal a mechanikus meghibásodását, illetve a véletlenszerû bekapcsolástól biztonsági zár védi..

A FA&MI LED lámpákat a megfelelõ technológiának köszönhetõen a szárazföldön is használhatjuk akár hagyományos elemlámpaként is mivel nem igényelnek hûtést a hasonló teljesítményû hagyományos halogén lámpákkal szemben.
Az élettartamot tekintve egy általános halogén lámpa kb.1000h, egy általános fehér LED kb.20 000h míg a FA&MI által használt LED LUXEON 80 000h azaz 10 éves átlag élettartamot biztosít használójának.

A színhõmérsékletét tekintve az általános halogén 3500°K sárgás fénnyel világít míg a LED 5000°-6000°K fehér fénnyel világít.

A hagyományos halogén akkumulátoros lámpák 20-50W-os teljesítményt, 45-80 perces világítási idõvel adják le, míg a FA&MI POWER LED típusú lámpái 10-18-25-40-50W-os teljesítmény mellett (4 db AA ceruzaelemmel) 30-18-12-8-3 órás világítási idõt produkálnak.

Ezeknek a lámpáknak az óriási elõnye (a korábban említetteken kívül) hogy kis kézilámpa nagyságúak, 140-160mm hosszúságúak, 40-65mm átmérõjû lámpafejjel.

A FA&MI által gyártott lámpákra alaphelyzetben 2 év a garancia, de a LED lámpáira, 6 évre meghosszabbítható garanciát vállal. Az árukat tekintve szintén versenyképesek, hiszen egy általános 50W-os halogén lámpa árához képest a POWER LED 50 típusú (50W teljesítményû) lámpája több mint 20 % olcsóbb.

info@divingisland.hu

Az FA&MI lámpáknak és kiegészítõknek kizárólagos Magyarországi importõre a DIVING Island Kft.